Golvbetong

Det är stora krav på golvbetong som måste klara av stora belastningar. ofta under många år. Golvbetong fungerar till husgolv och enklare industrigolv. Golvbetong brukar ofta benämnas i hållfasthetsklasser, VCT krav och exponeringsklasser.

När man lägger golvbetong är det ofta viktigt att det är slitstarkt och klarar av väta. Avgörande för valet av kvalitetsklass är kravet på intryckningsmotstånd, hållfasthet, slaghårdhet, slitstark mot repor, nötning etc.

  • Kvalitet A: Mycket hög betongkvalitet som används i lokaler med stora påfrestningar som industri- och lagerlokaler exempelvis då man kör tryck
  • Kvalitet B:  lokaler med stora påfrestingar som industri- och lagerlokaler stark gångtraffik, garage
  • Kvalitet C: Golv i småhus: Källare, vindar eller garage,  betong i hållfasthetsklass C25/30 eller högre.
  • Kvalitet D: undergolv under isolering eller plastmattor

Vanlig golvbetongen är en betong med ballast 16 mm tillverkad i hållfasthetsklasserna C25/30, C28/35 eller C32/40. Andra frågor är ifall betongen ska vara frostbeständig dvs klara av kyla.

Husgolv
Det finns olika typer av kvalitet för husgolv.

Industrigolv
Industrianpassade golv köpt ofta upp på andra premisser än det som vi exempelvis vill ha i våra garage. Det finns olika typer av kvalitet för industrigolv.

Ibland slipas golvbetongen för att ge ett unikt utseende men det ger även ett tåligare golv. Glättning kan ske med maskin eller för hand.