Vad är betong?

Vad är betongBetong är gjord av en blandning av flera olika ämnen, beroende på önskat utseende samt färg och funktion på den färdiga produkten. Betong är bland de mest hållbara och mångsidiga materialen men samtidigt bekvämt och billigt byggnadsmaterial.

Järn rostar, och trä brinner, men betong står emot såväl vatten som eld.
Marknadsföring kring sekelskiftet när den armerade betongen introducerades i Sverige.

Blandning av betong
Betong är en hårdnad blandning av cementbruk och sten och man kan säga att det är en konstgjord sten framställd genom att sten och sand ihoplimmas med varandra.

Det är ganska enkelt att tillreda och använda betong men det är viktigt att man blandar de olika materialen ordentligt och att de är av bra material. En vanlig blandning  tillverkas till 80 procent av grus, sand och stenar, 14 procent av materialet är cement dvs mald kalksten som värmts upp till 1300° Celsius och 6 procent vatten som används till härdningsprocessen. Det finns en kemisk tillsats som aktiveras när vattnet tillsätts.

För olika ändamål använder man olika blandningar av cement, sand och sten, vilket senare kan bestå av makadam (krossad sten) eller singel (runda stenar). Blandningarna varierar mellan 1:2:3 (fet betong) och 1:5:7 (mager betong).

Andra komponenter som tillsätts
Ibland tillsätts andra komponenter som särskilda stenar eller färgat grus för att ge materialet en unik yta. Ofta tillförs små mängder tillsatsmedel (0,1-0,3 procent) som används för att förbättra betongen i något avseende, till exempel för att förbättra gjutbarheten eller frostbeständighet.

Olika typer av betong

Man skiljer mellan:

  • Torrbetong
  • Lätt torrbetong – väger mindre för mindre arbeten
  • Torrbruk klass B (murbruk)
  • Skumbetong för skrymande utrymmen

Materialet i vägar
I de flesta fall är vägar och strukturella ytor gjorda av armerad betong. Den färdigblandade betongen  ”färdig betong” (färdigt torrbruk) är samlingsnamnet för olika typer av blandningar som är ett enkelt och ekonomiskt sätt att producera rätt betong för de flesta jobb om du inte vill blanda din egna blandning. Allt du behöver göra är att tillsätta rätt mängd vatten. Den färdiga betongen blandas ofta i en fabrik efter kundens önskemål och krav. När du vet vilken sort du vill använda, ta noggranna mätningar av det område du arbetar på att se till att du har tillräckligt mycket cement för att avsluta jobbet. Fördelen med färdigblandad betong att det är enkelt att använda och bra för mindre jobb men är dyrt ifall du ska använda större mängder. Kvaliten är jämn och de finns i säckar på 25 kg. En säck på 25 kilo ger dig 12-13 liter färdigt bruk.

Lätt torrbruk
Lätt torrbruk väger ungefär hälften jämfört med vanlig betong och bla Leca har den sorten. Lätt torrbruk används framförallt vid mindre arbeten exempelvis om man ska mura ett golv.

Murbruk (torrbruk klass B)
Har den vanligaste hemmablandningen och används ofta vid vanliga murblock och tegel.

Tillverkning av betong hemma eller i fabrik?

Den vanligaste hemmablandningen består av 1 del kalkbruk och 4 delar sand.
Nästan all betong som används tillverkas i fabriker där de blandar cementen, ballasten (sand, grusl och sten) och kemiska tillsatsmedel. Hur man blandar betongen avgör dess egenskaper. De olika delarna blandas i en betongblandare tills massan är jämn, därefter så har man några timmar på sig att använda materialet innan tillstyvningsprocessen börjar, vilket innebär att cementpastan i betongen härdar och stelnar.

Vad är armering?

Armerad betong innehåller järnstänger, som kallas armeringsjärn. Läs mer om armering.